vloer_core_tec20200812092507.webp

Passende vloer in een Japans interieur

Rust, ruimte en ritme, dat zijn de zo’n beetje de basisbegrippen van een Japanse woonstijl. Meerdere woorden worden daarvoor gebruikt. Van Zen, tot wabi sabi, en soms valt ook het woord ‘ma’. 

Alle woorden die gebruikt worden om Japans design te duiden, gaan vrijwel over één en hetzelfde ding; de zoektocht naar een perfecte ongestoorde staat van zijn. En dat is in de Oosterse filosofie altijd ‘nu’. 

Om in het nu te kunnen zijn, moet je niet al te veel afgeleid worden. Als je dus een vloer zoekt die past binnen een Japanse woonstijl, kies je niet voor een druk visgraat parket, of voor meerkleurige planken. De kleur is bij voorkeur neutraal, evenals de uitstraling. 

Dat kan echter net zo goed licht zijn als donker. Zowel een lichte brede planken (laminaat- of PVC) vloer als een donkerbruine, antraciet grijze- of zwarte vloer, passen goed. 

Vervolgens moeten er op die prachtige vloer natuurlijk wel een paar kleden gelegd worden. Sereniteit is prachtig, maar het moet nooit koel en kil worden. Maar… het mag ook niet te druk worden. Hier gaat het dus bij uitstek om het vinden van de juiste balans.

In een traditioneel Japans interieur, liggen tatami matten op de vloer. Dat zijn vloermatten van (geperste) rijststro. Nu passen deze eigenlijk niet in een moderne Westers/Japans interieur. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar de gemiddelde Westerse woning is om te beginnen al anders van opzet. 

Ook neigt onze vertaling van deze stijl iets meer naar design, daar waar de Japanners voor echt gaan voor eenvoud, en hergebruik van materialen en spullen. (Om die reden leg je met authentieke spullen dan ook makkelijker een link naar deze stijl, dan met bijvoorbeeld nieuwe meubels of accessoires.)

De ideale aanvulling op een donkere houtlook vloer is bijvoorbeeld een licht wollen vloerkleed met korte pool, of een kleed met sisal uitstraling. Zo heb je meteen ook het contrast te pakken dat kenmerkend is voor deze stijl. 

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
13:00
09:00
09:00
09:00
09:00
09:00
gesloten
17:30
17:30
17:30
17:30
17:30
16:00

Jouw Decokay